Francouzský fast food

Za 10 let co žiju v Paříži, jsem byla v typickém fast-foodu snad jen jednou a ještě si myslím, že to bylo kvůli připojení k internetu. Vlastně ani moc nerozumím, jak tady může třeba takový McDonald’s fungovat. Paříž totiž nabízí opravdu nepřeberné množství fast food/street jídel v úžasné kvalitě a rozmanitosti. Máte zde výhodu, že existuje spousta opravdu autentických bister a patisserií, kde nemůžete sáhnout vedle.

Vím, že ne každý má náladu strávit 2 hodiny obědem ve francouzské restauraci se všemi náležitými chody a někdy, když máte málo času a omezený rozpočet je fast food opravdu nejlepším řešením. Následujícím seznamem vás ale přesvědčím proč nejít do McDonalda a jemu podobných míst. Nejlevnější McDonald’s menu stojí v Paříži 6,5 Euro, sestavila jsem výběr alternativ za stejnou cenu, kterým dávám přednost, protože jsou z čerstvých surovin a chutnají báječně.

Zvu vás na čerstvě plněnou bagetu, quiche, asijské jarní závitky, Bo Bun, Pho nebo židovský falafel v Marais či řecký gyros v Saint Michel.

Tady je výběr mých favoritů, za které dám ruku do ohně, že si na nich opravdu pochutnáte. Vybírala jsem jídla, „take away“ (sebou), můžete si je vzít do ruky, sníst na lavičce nebo si jen tak sednout na trávu do nejbližšího parku.

Asijská kuchyně:

Roleaux de printemps –  jarní závitky (nesmažené)

rýžové nudle, nastrouhaná mrkev, salát, mátové lístky a krevety – to vše zabalené v rýžovém papíru. Celou rolku namáčíte do speciální kyselé omáčky. Skvělý lehký oběd, zasytí, ale nebude vám těžko. Koupíte je v každém čínském nebo vietnamském bistru.

Jedna rolka 1,5 euro – Na oběd vám stačí 3.

3942_w1024h1024c1cx1424cy2136

Bo Bun

v Praze jsem tohle jídlo našla pod názvem Bún bò Nam Bộ, ale tady ho hledejte pod názvem Bo Bun, miska plná rýžových nudlí, salátu, opražených arašídů, mungo klíčků, bylinek, restované hovězí maso a navrch nakrajený smažený jarní zavitek. To vše se zaleje sladko-kyselou zálivkou.

Bo Bun seženete za 5 euro

bo-bun-onam

Pho – silný hovězí vývar

Tak tuhle klasiku sem musím přidat taky, není úpně praktická „nastojáka“, ale dám ji sem, protože v parku Pho sníst zvládnete. Zaručený vyprošťovák po náročném večírku. Hodí se spíš do zimní sezóny. Vařicím hovězím vývarem vám zalijí rýžové nudle a čerstvé tenounké plátky hovězího masa, které se díky tomu uvaří. Ještě dostanete pytlík čerstvých bylinek, citrón a pálivou omáčku na dochucení. Nudle se jí hůlkami a vývar se vypije.

6,5 euro

Snímek obrazovky 2017-07-10 v 15.49.26.jpg

Francouzská kuchyně

Čerstvá plněná bageta

Zapomeňte na gumové bagety v sáčku, v každé patisserii ráno připravují čerstvou plněnou bagetu, může být se šunkou, s kozím sýrem, s kuřecím masem, se sušenou slanou šunkou nebo pečenou paprikou a zeleninou pro vegetariány. Moje nejoblíbenější je s tuňákovou pomazánkou.

Samotná stojí kolem 4 euro v menu s dezertem a nápojem 5-6 euro

crunchfactor2001

Quiche

Nikdy se mi nepodařilo upéct quiche tak, aby chutnal skvěle jako v naší patisserii na rohu. Velký trojúhelník slaného koláče s různou náplní, ráno čerstvě upečený. Existuje nepřeberné množství variant, Nejznámější je Lorraine – kombinace slaniny a sýru. Zeleninový quiche, lososový, mozzarelo-rajčatový, s kozím sýrem. Na počkání vám ho ohřejí – tohle je typicky francouzský “fast food”

3-4 euro

Crêpes – slaná nebo sladká palačinka

Na „krepy“ nemůžu zapomenout a vlastně by asi měly být na prvním místě mého seznamu. Naprostá klasika rychlého zahnání hladu (hlavně u dětí) sladká verze s Nutellou, s banánem nebo jen posypaný cukrem a zakápnutý vymačkanou šťávou z citrónu. Od 1 Eura za obyčejný pocukrovaný až po 4 eura za „krep“ naplněný Nutellou a banánem.

shutterstock_717935911-1-930x620

V židovské části čtvrti Marais musíte ochutnat

Falafel

pita chléb naplněný čerstvou zeleninou (rajče, okurka, zelí), fritovanými kuličkami z cizrny a zalitý jogurtovou zálivkou. Skvělé i pro vegetariány. Zasytí, ale nebude vám po něm těžko. Nejlepší najdete v rue des Rosiers.

6 euro

l-as-du-fallafel-sandwich

Řecká kuchyně

Gyros

Pokud dáváte přednost masu, a zrovna se touláte okolo Notre Dame, přeběhněte jen přes řeku do malebných uliček Saint Michel. Přímo v rue de la Huchette najdete nejlepší řecký gyros. V taverně s typicky modrou fasádou a názvem – Le Souvlaki dělají úžasný. Pán, který tavernu vlastní, je z Kréty. Mapu Kréty najdete i na zdi taverny, pokud se rozhodnete sníst gyros tam. Já dávám přednost obědu v parku, který je hned vedle – Square René-Viviani. Čersvě nakrájené grilované maso vám společně se salátem, rajčaty a hranolky stočí do kornoutku a pokapají jogurtovou zálivkou tzatziky. Nacpete se k puknutí.

5 euro

Snímek obrazovky 2017-07-10 v 15.50.28.png

Poslední tip, který krásně ilustruje francouzské přemýšlení o fast foodu a bohužel ho nenajdete v Paříži, ale na jediném místě ve Francii na cestě mezi Paříží a Středozemním mořem.

Capucíni od bratrů Brasových 

Michela Brase a jeho 3 hvězdovou restauraci jsem již zmiňovala při naší návštěvě hor ve článku L’Aubrac. Fast food bratrů Brasových najdete na odpočívadle na dálnici z Paříže směrem na Montpellier/Bezziers těsně před nájezdem na známý viadukt Millau. Odpočívadlo slouží jako vyhlídka na nejvyšší dálniční most v Evropě a spojuje dvě strany hlubokého kaňonu. Právě tam se rozhodli Brasovi otevřít svůj první fastfood se svými kornoutky z palačinkového těsta a slaví úspěchy. Náplň z dušeného hrášku s kaší Aligot zalitá omáčkou z lanýžů vás nenechá na pochybách, že jíte u zakladatele 3 hvězdičkové restaurace. Výběr z několika sofistikovaných náplní (kachna s čočkou, pstruh s baby špenátem, jehněčí s bulgurem) společně s krásnou úpravou servírování a silným akcentem na ekologii a původ všech ingrediencí posouvají fast food, přesně tam, kde ho Francouzi milují.

http://www.capucinbras.fr

Snímek obrazovky 2017-07-23 v 12.08.02.png

IMG_7812.jpg

Napsat komentář